Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Moravská otázka v ČNR

V programovém prohlášení české vlády byla otázka státoprávního uspořádání jasně deklarována jako zásadní úkol. Vláda jmenovala pro její řešení třicetičlennou komisi.

V programovém prohlášení české vlády byla otázka státoprávního uspořádání jasně deklarována jako zásadní úkol. Vláda jmenovala pro její řešení třicetičlennou komisi. Její sestava byla spíš reprezentativní než odborná, předsedal jí osobně premiér Pithart. Výsledek práce této komise měl být podkladem pro rozhodnutí ČNR. Komise vyprodukovala čtyřstránkový elaborát, v němž vágně popisuje čtyři varianty: zemskou, oblastní, kombinovanou a spolkovou. Navíc jej národní radě nikdy řádně nepředložila. Poslanci, kteří měli o věc zájem, si jej sehnali sami.

Počátkem letošního roku pak došlo k památnému zasedání ČNR, které mělo o státoprávním uspořádání rozhodnout. Klub OF na poslední chvíli zaujal a v plénu prosadil stanovisko, že s podklady této kvality nelze hlasovat. Poslanci HSD-SMS na to reagovali rozhořčeným odchodem ze sálu.

Nelze volit mezi prázdnými pojmy

Skandál dozníval na následující plenární schůzi 27.února. Nad rámec emocionálních výzev a útoků vybočil jako jeden z mála poslanec Andrej Gjurič (OF-ODS), který konstatoval, že díky přístupu vlády je jednání po půl roce vlastně na začátku. „Problém tak zásadního rázu nelze řešit pokusem a omylem, na základě emocí nebo zbožných přání, ani na základě úvah a esejů… Musíme rozhodovat jen na základě jasných souvislostí, konsekvencí a dat. Jak vidím, budeme to muset asi udělat sami… Vláda nám mnoho nepomohla, tak nám k tomu dopomáhej Bůh.“

Byla ustavena nová, smíšená poslanecká a vládní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].