Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Japonsko - SSSR

Minulý týden se mohli čtenáři sovětského denního tisku dozvědět, že SSSR zamýšlí prodat Japonsku čtyři sporné Kurilské ostrovy.

Minulý týden se mohli čtenáři sovětského denního tisku dozvědět, že SSSR zamýšlí prodat Japonsku čtyři sporné Kurilské ostrovy. Prakticky tak byla potvrzena zpráva japonského deníku Jomiuri Šimbun z 21.března: Tokio je prý ochotno poskytnout Sovětskému svazu pomoc ve výši 28 miliard dolarů, pokud mu budou vráceny čtyři Kurilské ostrovy, obsazené v závěru druhé světové války Rudou armádou. Moskevský zpravodaj listu se přitom odvolal na „vysoce postavené činitele Kremlu“. Tato informace, a zvláště její široké zveřejnění v SSSR, staví do nového světla i nejasnosti kolem osoby Arťoma Tarasova, poslance a jednoho z nejodvážnějších a nejúspěšnějších sovětských podnikatelů.

Osud poslance Tarasova

Počínaje 28.lednem vyslovil Tarasov v řadě veřejných vystoupení domněnku, že v brzké době se změní orientace sovětské zahraniční politiky a důraz se přesune ze západu na východ. Nejúplnější verzi této hypotézy publikoval 2.února týdeník Kuranty. Tarasov se domníval, že Gorbačov je ochoten, ba připraven prodat Japonsku Kurilské ostrovy za 200 miliard dolarů a že snad již byla podepsána tajná dohoda. Toto jistě nediplomatické tvrzení zřejmě vyvolaly tři významné skutečnosti: žalostný stav sovětské finanční politiky a řada úvěrů, které se podařilo získat na východě, dále reakce Západu na krvavé události v Pobaltí a především fakt, že rozhovory mezi ministry zahraničních věcí SSSR a Japonska netrvaly plánovaných 30 minut, ale půl druhé hodiny.

Tarasovova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].