Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Výměnný obchod

Nedávno se jak P.Pithart, tak V.Mečiar vrátili z návštěvy SSSR. Jejich zprávy o výsledcích cesty byly velmi optimistické, slovenský premiér hovořil dokonce o záchraně 100.000 pracujících od nezaměstnanosti.

Nedávno se jak P.Pithart, tak V.Mečiar vrátili z návštěvy SSSR. Jejich zprávy o výsledcích cesty byly velmi optimistické, slovenský premiér hovořil dokonce o záchraně 100.000 pracujících od nezaměstnanosti.

Několika vybraných osobností našeho politického a hospodářského života jsme se zeptali, zda uzavřené čs-sovětské obchodní dohody nejdou proti duchu reformy.

PETR PŘÍHODA, tiskový mluvčí premiéra Pitharta

Cesta do SSSR žádné konkrétní výsledky nepřinesla, pouze přísliby do budoucna. Ano, je to určitý regres v ekonomické obchodní kultuře, ale my potřebujeme naftu a odbyt pro naše podniky, které se dostávají do platební neschopnosti.

MARIÁN ČALFA, předseda federální vlády

Současná jednání národních premiérů v Moskvě nelze posuzovat stejně. Premiér Pithart jednal s partnerem v RSFSR, premiér Mečiar, v rozporu s ústavou, s premiérem SSSR. (Jak uvedl P.Pithart na tiskové konferenci, i on jednal se sovětským premiérem Pavlovem, pozn.red.) Přesto se oba snažili o jedno: aby produkci, kterou naše podniky vyrobily na základě uzavřených dohod a kontraktů, sovětské podniky odebraly. Za současného vývoje by takto v ČSFR zůstalo neumístěné zboží za 2,5 miliardy dolarů. Takový šok nemůže z roku na rok absorbovat žádné hospodářství. Proto bych neviděl úsilí republikových premiérů jako rozporné s ekonomickou reformou. Problém je i v tom, že sovětské vedení přiznalo, že při posuzování bilaterálních hospodářských styků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].