Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Škoda Plzeň

Boleslavská Škodovka má již v zásadě vystaráno. Mnoho problémů sice zůstává, ale po dlouho připravované svatbě s VW se zřejmě dokáže vypořádat s kvalitou, odbytem i dodavateli a hlavně se svou budoucností.

Boleslavská Škodovka má již v zásadě vystaráno. Mnoho problémů sice zůstává, ale po dlouho připravované svatbě s VW se zřejmě dokáže vypořádat s kvalitou, odbytem i dodavateli a hlavně se svou budoucností.

Její plzeňská škodovácká matinka (či spíše babička, s ohledem na rok narození 1859) má zatím starosti. A nemalé. Těžko řešitelné i pro tu obrovskou, technicky bohužel zastaralou „laboratoř těžkého strojírenství“, jak byla a.s.ŠKODA, KONCERN, PLZEŇ v minulých letech nazývána.

Ještě počátkem tohoto roku hovořilo vedení koncernu o zajištěné zakázkové náplni a očekávaném zisku více než půldruhé miliardy. Jenže skutečnost se neřídí dle zbožných přání a ekonomika doléhá nelítostně na všechny. Na malé podniky i na giganty.

Nově jmenované představenstvo koncernu a jím jmenované vedení se rozhodlo seznámit zaměstnance s celou pravdou o ekonomické situaci.

Tato pravda je tvrdá:

1. Zadlužení koncernu je vyšší než zůstatková hodnota všech základních prostředků (budov, strojů i zařízení včetně hutí a kováren).

2. Platební neschopnost dosáhla částky 1,5 miliardy Kčs.

3. Zásoby (zejména hotové výrobky) vzrostly za rok na 80% oběžných prostředků.

4. Za uplynulý rok zaplatil koncern Škoda jen na úrocích 420 mil.Kčs, což spolu s šedesátimiliónovým penále a pokutami představuje měsíční vydání 1.000 Kčs na 1 zaměstnance bez jakéhokoliv užitku.

5. V současné době je zakázkami pokryto sotva 50% původně plánované výroby. To je pravda nejtvrdší.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].