Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Federace jako nadstavba

O vztahu kompetencí a transformace ekonomiky s náměstkem federálního ministra financí Ing. IVANEM KOČÁRNÍKEM, CSc.

Buď jsme jedním státem, který má jednu ekonomiku a jeden trh, nebo si budeme hrát na dva státy uvnitř státu jednoho. Ale to je pak něco zcela jiného.

Václav Klaus nedávno prohlásil, že kompetence jsou „rozmazané“. O několik týdnů předtím řekl v rozhovoru pro Reflex, že po přijetí kompetenčních zákonů ztratila federace účinné páky pro zavádění reformy. Podle místopředsedy federální vlády Václava Valeše zasahují kompetenční zákony do scénáře reformy více, než se předpokládalo. Mohl byste se k tomuto problému nejprve vyjádřit obecně?

Jedná se o nesmírně důležitý problém, který se stále více vyhrocuje. Rozdělení kompetencí tak, jak bylo schváleno přijetím novely ústavního zákona o federaci, podstatně ztěžuje regulační úlohu centra jak při uvádění ekonomické reformy v život, tak v hospodářské politice vůbec. Důvod je podle mne v jedné větě, která se do tohoto ústavního zákona dostala: Československo je integrací dvou ekonomik. Každému ekonomovi by mělo být jasné, že taková věta je nesmysl. Buď jsme jedním státem, který má jednu ekonomiku a jeden trh, nebo si budeme hrát na dva státy uvnitř státu jednoho. A to je pak něco zcela jiného.

Republiky se dnes často chovají tak, jako by tu byly skutečně dva státy. V otázkách týkajících se jednoho trhu musí být de facto dosaženo souhlasu tří vlád. Mohli jsme to vidět třeba na problémech s odstraněním dotací k cenám paliv. Záměry hospodářské politiky i scénář reformy předpokládaly, že k odstranění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].