Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tajný výběr správného partnera

Jak probíhají již téměř roční kontakty zahraničních firem, jež mají zájem investovat v Praze, a pražského magistrátního úřadu? Kolik těch firem nebo společností vlastně je? Desítky, stovky, tisíce?

Jak probíhají již téměř roční kontakty zahraničních firem, jež mají zájem investovat v Praze, a pražského magistrátního úřadu? Kolik těch firem nebo společností vlastně je? Desítky, stovky, tisíce? A proč je pražský magistrát stále drží v tajnosti? O odpověď na tyto otázky jsem požádal pracovníka oddělení zahraničních programů a voleného člena rady Magistrátního úřadu Praha PETRA DIABA, který je radou MÚP pověřen vést strategii přístupu k potenciálním zahraničním investorům v Praze.

Proč mi dnes nemůžete poskytnout seznam firem nebo společností, které chtějí v Praze investovat?

Především si myslím, že registr informací o těchto firmách je věcí radnice jako každý jiný seznam nebo evidence. A znalost veřejnosti by se měla odvíjet od znalosti problémů konkrétních pražských lokalit nebo pozemků, které by měly být určeny k zahraničním investicím.

Nepředešlo by se jejich rychlejším zveřejněním možným komplikacím?

Řeknu názor, který by se měl během krátké doby odrazit v určité koncepci navazování kontaktů se zahraničními investory. Totiž nejdřív se musí česká strana dohodnout na bezkonfliktnosti projektu. To znamená, že obvodní úřad by se měl dohodnout s pražským magistrátem, s Útvarem hlavního architekta a s pražskými památkáři, k čemu bude daná lokalita sloužit a jak se s ní naloží. Teprve potom by měl začít kontakt se zahraničním partnerem a v té chvíli je možné věc zveřejnit.

Proto se tyto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].