Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Magistrát si hlídá registr

O zveřejnění firem, jež mají zájem investovat v Praze, usiluje časopis Architekt již od léta loňského roku. Dodnes však magistrát mlčí a ostražitě si hlídá svůj registr informací se zahraničními nabídkami.

O zveřejnění firem, jež mají zájem investovat v Praze, usiluje časopis Architekt již od léta loňského roku. Dodnes však magistrát mlčí a ostražitě si hlídá svůj registr informací se zahraničními nabídkami. Není třeba zakrývat, že se jedná o citlivou věc, ve které přísluší magistrátu volit rozvážný a obezřetný postup. Abychom mohli lépe posoudit, do jaké míry se jedná jen o rozvážnost a obezřetnost, požádal jsem o rozhovor ing.RICHRADA SUMANNA, výkonného ředitele federální agentury pro zahraniční investice.

Co si myslíte o tom, že dodnes nebyly zveřejněny firmy, které mají zájem investovat v Praze?

Taková informace není v zemích, které se zajímají o zahraniční investice, tajnost a neměla by být tajnost, že určitá firma má zájem investovat na území hlavního města Prahy nebo kdekoliv jinde v Československu. Naše agentura připravuje týdenní svodku všech zájemců, kteří přišli na agenturu a mají zájem o určitý způsob investování. Svodku budeme publikovat, nejspíš v některém ekonomickém časopise, aby mohl být každý týden zveřejňován přehled a výklad, že tyto firmy se zajímají o tento druh investic.

Může mít oddělení zahraničních investic Magistrátního úřadu Praha nějaký vážný důvod, proč tyto informace nezveřejnit?

Já nevidím žádný důvod pro nějaké utajování. Je třeba zvolit systém pro rozdělování investičních možností, což je důležité především z pohledu zahraničního investora. Tento systém musí být transparentní,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].