Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dělali bychom to jinak

Na přelomu února a března přijela do Prahy delegace maďarského Svazu mladých demokratů (FIDESZ). Čtyři zástupci této liberální opoziční strany zde navazovali kontakty s obdobnými proudy našeho politického spektra - jednali s poslanci Kroupou, Kinštem, Kučerou, Mandlerem a Burešovou.

Na přelomu února a března přijela do Prahy delegace maďarského Svazu mladých demokratů (FIDESZ). Čtyři zástupci této liberální opoziční strany zde navazovali kontakty s obdobnými proudy našeho politického spektra - jednali s poslanci Kroupou, Kinštem, Kučerou, Mandlerem a Burešovou. Vzhledem k reálné šanci maďarských liberálů na vytvoření vládní koalice nejsou jejich názory jen akademické.

Jak byste charakterizovali nynější politický vývoj v Maďarsku?

András Vágvölgyi: Podle mého názoru se vláda nedočká parlamentních voleb r.1993. Myslím si, že budou vypsány předčasné volby, ale uvítali bychom, kdyby to nebylo již v letošním roce. Dnešní koalice bude zřejmě u moci v první části přechodu k tržnímu hospodářství, ale vláda, která zabezpečí stabilitu, bude určitě liberální. Mám na mysli příklad Španělska, kde po pádu Franka zpočátku vytvořily vládu konzervativní strany, ale po určité době byly vystřídány stranami liberálními, respektive sociálně-liberálními.

Tamás Deutsch: Nynější vláda sice dokáže zvládnout své vlastní krize (například blokáda taxikářů, prodej zbraní do Chorvatska), ale pro nás naprosto nepřijatelnými prostředky. Všeobecnou krizi, která teď vládne v maďarské ekonomice a celé společnosti, však není schopna řešit vůbec. Z hlediska přechodu k tržnímu hospodářství by setrvání současné vlády v úřadu přineslo více obtíží než řekněme půlroční nejisté období, které by bylo třeba k vypsání předčasných voleb či k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].