Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/1991
11/1991 • 11.–18. 3. 1991

1991/11

Zahraničí

Estonsko pro nezávislost

Pavel Štoll

Podobně jako v Lotyšsku, také v Estonsku se hlasování o nezávislosti zúčastnila v roli zahraničních pozorovatelů delegace našeho Federálního shromáždění.

Tma nad Kuvajtem

Benjamin Kuras

Podle nyní už více méně spolehlivých odhadů to vypadá následovně. Spojenecké ztráty: asi 120 mrtvých (někteří zahynuli nedopatřením při palbě z vlastní strany), pět či šest set raněných, několik desítek zajatých.

Místo určení: Tel Aviv

Ivan Lamper

Během roku 1990 se do Izraele přistěhovalo cca 180.000 Židů ze Sovětského svazu, z toho jen za prosinec 34.000.

Lotyšsko - anketa a referendum

Pavel Štoll

Právě začíná zasedání Nejvyšší rady, na kterém mají být potvrzeny výsledky ankety, při níž obyvatelé Lotyšska odpovídali na otázku: "Jste pro demokratickou a nezávislou Lotyšskou republiku?"

Šance na liberální koalici

István Lékó

S Bálintem Magyarem, představitelem Svazu svobodných demokratů, o odhodlání maďarské liberální opozice vytvořit vládu

Mír za území

Alžběta Hévrová

Generální zkouška - tak nazvala izraelská masmédia čtvrteční jednodenní návštěvu zahraničních ministrů Lucemburska, Holandska a Itálie, kteří přijeli, aby se jménem Evropského společenství po vítězné válce v Perském zálivu rozhodli, jednali a případně rozdávali rozumy.

Pakracký incident

Teodor Marjanovič

Problém chorvatských Srbů se opět zdramatizoval. Situace se vyhrotila v severní oblasti Chorvatska, v obci Pakrac a jejím okolí, kde Srbové tvoří zhruba třetinu obyvatelstva.

Nová politická strana

Piotr Skwieczinski

Minulý víkend, 2. a 3.března, se ve Varšavě konal zakládající sjezd Dohody středu jakožto nové strany. Jestliže od svého založení na jaře 1990 byla konglomerátem mnoha sil a jednotlivců, seskupených kolem Lecha Walesy jako prezidentského kandidáta, stává se od nynějška regulérní stranou.