Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tma nad Kuvajtem

Podle nyní už více méně spolehlivých odhadů to vypadá následovně. Spojenecké ztráty: asi 120 mrtvých (někteří zahynuli nedopatřením při palbě z vlastní strany), pět či šest set raněných, několik desítek zajatých.

Podle nyní už více méně spolehlivých odhadů to vypadá následovně. Spojenecké ztráty: asi 120 mrtvých (někteří zahynuli nedopatřením při palbě z vlastní strany), pět či šest set raněných, několik desítek zajatých. Kuvajtské ztráty: původní tvrzení o stu tisíc se ukázala jako přehnaná. Zabitých, umučených, odvlečených a nezvěstných je „jen“ 30 tisíc, z toho téměř deset tisíc v posledních třech dnech války. Irácké ztráty: 40 tisíc mrtvých, 50 tisíc raněných, přes 100 tisíc zajatých. Obrovská většina v posledních třech dnech, hlavně při překotném ústupu. Mnozí z nich se nechtějí vracet domů.

Izrael, který byl jen terčem, má 14 mrtvých, 300 raněných a 6.000 zničených obydlí. Izraelci trpělivě spolkli hořkou pilulku bezbrannosti, k níž svolili, aby se koalice udržela pohromadě.

Největší ekologická katastrofa

Denně vycházejí najevo nové důkazy o zvěrstvech iráckých okupantů - odhalují se hromady znetvořených mrtvol, zmrzačených a popálených mužských, ženských i dětských těl. Kuvajt je zcela vypleněný a slunce na něj nesvítí. Nezbyl jediný ropný vrt, který by nebyl zničen nebo poškozen. Z osmi set hořících vrtů stoupá hustý černý kouř a od obzoru k obzoru je ve dne tma. Přístupy k vrtům jsou zaminovány a ještě dlouho je nebude možné hasit. Hovoří se o největší ekologické katastrofě všech dob. Komunální služby, tj. pitná voda, elektřina, kanalizace, nefungují. Kuvajtští ekonomové odhadují, že vrátit zemi do předválečného stavu potrvá nejméně dva roky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].