Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šance na liberální koalici

S Bálintem Magyarem, představitelem Svazu svobodných demokratů, o odhodlání maďarské liberální opozice vytvořit vládu

S Bálintem Magyarem, představitelem Svazu svobodných demokratů, o odhodlání maďarské liberální opozice vytvořit vládu

Svaz svobodných demokratů (SSD) asi před měsícem prohlásil, že není opozicí, ale nepřítelem nynější vlády, a že je schopen vytvořit vládu. Můžete toto vaše stanovisko vysvětlit?

Po parlamentních volbách jsme vyhlásili, že dosud jsme se považovali za nepřátele systému, ale od nynějška chceme být jako největší opoziční strana v parlamentu považováni za opozici vlády a nikoliv systému. Tehdy jsme předpokládali, že Maďarské demokratické fórum (MDF) bude schopné jednak se změnit v konzervativní stranu západoevropského typu, za druhé řešit hospodářskou krizi a za třetí si relativně udržet podporu značné části obyvatelstva. Ani jeden z těchto předpokladů nebyl splněn. A v současné době nás spojuje pouze stejný postoj k posuzování minulého režimu. Nyní se však stále více nabízí otázka, jak má vypadat systém, který vybudujeme na jeho troskách. Máme pocit, že vláda vedená MDF si představovala a představuje budoucí Maďarsko spíše jako pansko-etatistickou společnost, zatímco SSD by se snažil o vytvoření společnosti občansko-civilní. Proto jsme považovali za nutné vyvodit důsledky a snažíme se, aby SSD byla důraznou alternativou vůči současné koalici.

Rozčarování, které v obyvatelstvu vzbuzuje vládní politika, není namířeno jenom proti vládě, ale týká se i stran a parlamentního systému. V případě, že v rámci parlamentního systému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].