Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mír za území

Generální zkouška - tak nazvala izraelská masmédia čtvrteční jednodenní návštěvu zahraničních ministrů Lucemburska, Holandska a Itálie, kteří přijeli, aby se jménem Evropského společenství po vítězné válce v Perském zálivu rozhodli, jednali a případně rozdávali rozumy.

Generální zkouška - tak nazvala izraelská masmédia čtvrteční jednodenní návštěvu zahraničních ministrů Lucemburska, Holandska a Itálie, kteří přijeli, aby se jménem Evropského společenství po vítězné válce v Perském zálivu rozhodli, jednali a případně rozdávali rozumy. Třebaže se fotogenické tváře trojky z televizní obrazovky široce usmívaly, jednání nebyla zcela harmonická. Izraelští partneři, ministr národní obrany Arens a ministr zahraničí Levy, i tentokrát odmítli staronový požadavek Společenství na svolání mezinárodní konference na vyřešení izraelsko-palestinského sporu. Izrael totiž nechce, aby se prostřednictvím mezinárodní konference dostali Sověti na Blízkém východě opět ke slovu. Arens i Levy zdůraznili, že mají velký zájem na vyřešení sporu s Palestinci, ale v přímých jednáních. Při absolutní nejednotě 12 členů Společenství a vždy fungujícího pragmatismu Itálie a hlavně Francie se zdá, že Izrael se nátlaku z této strany nemusí obávat. Jako gesto dobré vůle nabídlo ES Izraeli velmi výhodnou půjčku 210 miliónů dolarů a Palestincům v Samarii, Judei a Gaze darovalo 80 miliónů dolarů.

A proč se mluví o generální zkoušce? Hlavní představení se totiž bude konat v pondělí, kdy do Izraele přijíždí americký ministr zahraničí James Baker. Bush chce obrovské vojenské úspěchy proměnit v úspěchy politické a hodlá uskutečnit svou představu o novém uspořádání (New Order), které by konečně měly přinést Blízkému východu to, co sotva poznal: klid a mír. Jak to Pax…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].