Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Gorbačov Jelcin

Pohled na křeče sovětské ekonomiky, na národnostní konflikty a rapidně rostoucí kriminalitu může vzbudit dojem, že ti, kdo jsou dosud u moci, jsou pouze šachovými figurkami.

Pohled na křeče sovětské ekonomiky, na národnostní konflikty a rapidně rostoucí kriminalitu může vzbudit dojem, že ti, kdo jsou dosud u moci, jsou pouze šachovými figurkami. Z úst E.Ševardnadzeho zazněla slova o stínové moci, jež řídí tragický osud posledního impéria. Není jasné, zda jde o varování, nebo o konstatování. Nepoměrně hovornější plk.Alksnis tvrdí v interview pro radio Svoboda, že o tom nic neví. Před nedávnem to byl nicméně právě on, kdo hovořil o třetí síle, jež ve Svazu nastoupí poté, co odejdou jak Jelcin, tak i Gorbačov. Dosud je však nutné počítat s oběma muži a především se silami, které reprezentují.

Vyhrocená konfrontace mezi M.Gorbačovem a B.Jelcinem je pouze symptomem nesmiřitelného zápasu mezi konzervativními a demokratickými silami, mezi obhájci centra a republikových suverenit. Jedni i druzí začínají posilovat své řady o nové spojence. Na nelehké situaci demokratického hnutí se odráží sílící tlak informační blokády. Po zrušení radia Rossija a zuřivých sporech o TV Ruska se centru podařilo ekonomicky znemožnit působení TV Sibiř.

Nesporně negativním faktorem je nejednotnost demokratických sil. Zasedání zástupců hnutí Demokratické Rusko přijalo dne 7.3. návrh politologa Leonida Babkina, aby místo 6 spolupředsedů s často odlišnými názory stál v čele hnutí jediný vůdčí představitel s několika zástupci, což nepochybně upevní organizační strukturu hnutí. Demokraté budou muset vystupovat aktivněji a především účinnější, má-li být jejich pokus…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].