Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Estonsko pro nezávislost

Podobně jako v Lotyšsku, také v Estonsku se hlasování o nezávislosti zúčastnila v roli zahraničních pozorovatelů delegace našeho Federálního shromáždění.

Podobně jako v Lotyšsku, také v Estonsku se hlasování o nezávislosti zúčastnila v roli zahraničních pozorovatelů delegace našeho Federálního shromáždění. O stručnou rekapitulaci jsem požádal poslance Pavla Kulana: "V Estonsku, na rozdíl od Litvy a Lotyšska, proběhlo řádné referendum. Zdejší situace je specifická v tom, že existují dva parlamenty - Nejvyšší rada Estonska a Estonský kongres, který zastupuje občany předválečného Estonska a jejich potomky. Oba tyto orgány jsou svým způsobem legitimní a rovnoměrně se podílejí na tvorbě zákonů. Pozorovali jsme průběh referenda na několika místech a neshledali jsme nejmenší závadu. Dokonce jsme si vybrali poněkud neobvyklé prostředí - věznici ze 16.století, kde jsou drženi vězni ve vyšetřovací vazbě. Velitelem věznice byl militantní důstojník sovětské armády, který se zúčastnil invaze do Československa a neskrýval své přesvědčení, že se opět jednou vrátí s tankem. Výsledky referenda byly podobně jako v Litvě a Lotyšsku překvapivě pozitivní. Hlasovalo asi 83% obyvatel s hlasovacím právem a z nich 78% potvrdilo přání obnovit nezávislou Estonskou republiku.

Naším dalším úkolem bylo zmapovat politickou situaci v Estonsku a zjistit, jak bychom mohli napomoci zlepšení vztahů mezi Pobaltím a střední Evropou. Setkali jsme se i s paní Lauristinovou, první místopředsedkyní estonského parlamentu. Zaujala nás myšlenka, že se Estonsko chtělo podílet na vytvoření mostu mezi skandinávskými státy a bývalým východním blokem. Co se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].