Často hledáte, jak…
Obálka vydání 10/1991
10/1991 • 4.–11. 3. 1991

1991/10

Zahraničí

Sázka na špatného koně

Benjamin Kuras

"Budeme Saddáma stíhat, dokud ho neodděláme," slibovali kuvajtští a saúdští vojáci v televizních záběrech z pozemní bitvy, při níž se během prvních dvanácti hodin ocitli 30 kilometrů hluboko na kuvajtském území.

Německo a Perský záliv

David Kopelent

"Přes všechny mírové fráze o diplomatickém úsilí zahájily agresívní USA válku. Statisíce nevinných bylo a bude zabito jen pro zájmy imperialistů." Takto začíná tištěný leták, který rozdávali na náměstí v Bonnu příznivci mírových iniciativ.

Návrat k realitě

Tomáš Kulka

V průběhu války vysílala izraelská televize bez přestávky čtyřiadvacet hodin denně. Hodně lidí mělo problémy se spánkem, zvláště po útocích iráckých scudů.

Německé zbraně pro Bagdád

David Kopelent

Koncem minulého týdne projednával německý Bundesrat návrh zákona o postihu za nedovolený vývoz zbraní. Návrh vypracovalo ministerstvo hospodářství, ale širší iniciativa vychází ze Spojených států, které se pokoušejí vytvořit celosvětový systém bezpečnostních záruk.

Kuba stále neoblomná

Miroslav Gregorovič

Třicet dva let je bez podstatnějších změn na Kubě u moci skupina lidí, která uskutečnila revoluci proti Batistově diktatuře, ale nebyla schopna za tu dobu uspořádat ani řádné volby.

Rozbití monopolu

Petr Janyška

"Tohle je největší privatizace monopolu ve střední Evropě, a máme na to jen pár měsíců," říká polský novinář Andrzej Grajewski, od loňska tajemník Komise pro likvidaci koncernu RSW - Prasa, Ksiazka, Ruch. "IG Farben byl třeba menší koncern a likviduje se dodnes," dodává.

Arménie

Luboš Palata

Arménie je dnes v kritické hospodářské situaci. Největší podnik země, chemický kombinát Nairit, již čtvrtý měsíc nepracuje. Tentokrát však ne kvůli nějaké blokádě, ale z rozhodnutí nebo spíše díky nerozhodnosti arménské vlády a parlamentu.