Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Mafia Brno a.s.

Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o dlouho a pečlivě připravovaný postup bývalých funkcionářů a jejich přátel k moci, a to jak ve vedení akciových společností se zahraniční účastí, tak v hnutí za co největší Moravu.

Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o dlouho a pečlivě připravovaný postup bývalých funkcionářů a jejich přátel k moci, a to jak ve vedení akciových společností se zahraniční účastí, tak v hnutí za co největší Moravu. Staré zvyky se těžko odkládají, a proto místo podnikání je to spíše čirá mafie.

Případ první: Od barona Trencka k Hnutí za samosprávnou demokracii

TRENCK Franz von, 1.1.1711.-4.10.1749, císařský šlechtický důstojník. Sloužil v rakouské a ruské armádě, v době válek o dědictví rakouské 1740 jmenován velitelem pandurského sboru. Dobrodruh, odsouzený pro zpronevěry k doživotnímu žaláři na brněnském Špilberku.

Kdyby nitky obou případů nevedly od samého centra bojovníků za pozvednutí Moravy, snad už bychom ani čtenáře neobtěžovali opakováním známého schématu. Jako častokrát, soudruzi s citem pro vývoj událostí připravovali vznik akciové společnosti Intercom již v průběhu roku 1989. Jejím deklarovaným cílem bylo vybudovat a poté provozovat v památkové rezervaci města Brna - v tzv. Velkém Špalíčku - hotel Baron Trenck. Šestnáct dní před vypuknutím revolučních událostí roku 1989 byl podán návrh na územní rozhodnutí pro pozemek na stavbu hotelu Baron Trenck. Uprostřed nejrušnějšího revolučního dění orgány lidosprávy pracovaly na plné obrátky - pro své lidi samozřejmě. Obvodní národní výbor Brno I. zachoval chladnou hlavu a již 6 dní po sedmnáctém, 23.11.1989, vydal územní rozhodnutí, bez něhož by nebylo možné uskutečnit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].