Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Arménie

Arménie je dnes v kritické hospodářské situaci. Největší podnik země, chemický kombinát Nairit, již čtvrtý měsíc nepracuje. Tentokrát však ne kvůli nějaké blokádě, ale z rozhodnutí nebo spíše díky nerozhodnosti arménské vlády a parlamentu.

Arménie je dnes v kritické hospodářské situaci. Největší podnik země, chemický kombinát Nairit, již čtvrtý měsíc nepracuje. Tentokrát však ne kvůli nějaké blokádě, ale z rozhodnutí nebo spíše díky nerozhodnosti arménské vlády a parlamentu. Tento monopolní výrobce kaučuku pro celý Sovětský svaz totiž doslova zamořoval Jerevan a okolní Araratskou dolinu jedovatými zplodinami, a tak se nová vláda rozhodla jeho provoz zastavit. Nezaměstnanost hrozí jak 7.000 zaměstnancům Nairitu, tak i 80.000 pracovníkům dalších továren, jejichž výroba je s chemičkou těsně spjata. V celosvazovém rámci stojí kvůli Nairitu 80 závodů. Zatímco se poslanci bezúspěšně dohadují o řešení, tisíce lidí jsou už druhý měsíc bez výplaty. Na účinné filtry nejsou a nebudou peníze. Moskva dává samozřejmě své rozhořčení náležitě najevo, a tak jsou dodávky potravin, paliv a elektrické energie do Arménie méně než minimální.

Arménie má také svůj lístkový systém. Dvě stě gramů másla, stejné množství arménského sýra, sedm vajíček atd. - to všechno na měsíc. Lidé, kteří jsou zapojeni do stínové ekonomiky nebo mají nějaké úspory, nezlikvidované „měnovou reformou“, si mohou někdy dovolit nakoupit na tržištích, kde je k dostání opravdu téměř všechno. Ceny jsou ale vysoké, a to i při kursu 1 rubl =1 Kčs. Co to znamená v situaci, kdy je běžný plat tak 200–350 rublů, si dovedete představit. Po celém Jerevanu vznikají ze dne na den ve sklepích desítky dalších a dalších soukromých obchodů, které draho prodávají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].