Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Armáda sovětského typu

Tenhle žert se staré dámě známé jménem Historie povedl. Bezmála padesát let se v Evropě připravovaly k možnému střetu armády Východu a Západu.

Tenhle žert se staré dámě známé jménem Historie povedl. Bezmála padesát let se v Evropě připravovaly k možnému střetu armády Východu a Západu. Přesně v okamžiku, kdy se Sověti stahují ze střední Evropy, dochází konečně ke konfliktu, byť trochu jižněji, na Středním východě. Je pravda, že zde nebojují sovětská vojska, ale jako by se stalo. „Současný nepřítel je tentýž, proti kterému jsme se připravovali bojovat tolik let,“ přiznává náčelník francouzského generálního štábu generál Schmitt.

Irácká armáda, její vojenská doktrína, organizace a taktika jsou totiž střiženy přesně podle sovětského mustru. Standardní výzbroj pochází zpoza Uralu: tanky T62 a T72, letadla Mig 29, děla 122 a 152. Podíl sovětských zbraní se odhaduje na 60–80%. Většina iráckých důstojníků prošla školením v sovětských vojenských školách nebo se jim dostalo tréninku od sovětských poradců přímo na místě. Spojeneckým velitelům proto nezbylo než znovu prolistovat sovětské vojenské řády a příručky. Tam se nachází vše, co mají řádní iráčtí vojáci dělat, včetně schémat vojenských zákopů, krytů a bunkrů, které s takovou pílí v Kuvajtu vybudovali. K dovršení všeho i mentalita vojáků je obdobná. Venkované, byť by to byli ruští mužici či iráčtí felláhové, jednají přibližně stejně. Navíc prošli stejnou nacionálně- socialisticko-progresívní indoktrinací a v kritických chvílích jim bylo dovoleno vzývat boha. Státem řízené hospodářství v zápolí reaguje také shodně, včetně orgánů baasistické strany a vlády.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].