Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z nezaměstnaného ředitelem

Jihočeské drůbežářské závody Vodňany jsou podnikem, který je sužován hospodářskými i personálními problémy, typickými pro podobné podniky v malých městech. Proto jsme chtěli zjistit, jak jsou na tom čtrnáct dnů před závažnými změnami, jež přinese start tržní ekonomiky.

Jihočeské drůbežářské závody Vodňany jsou podnikem, který je sužován hospodářskými i personálními problémy, typickými pro podobné podniky v malých městech. Proto jsme chtěli zjistit, jak jsou na tom čtrnáct dnů před závažnými změnami, jež přinese start tržní ekonomiky. Za několik měsíců bychom se tam chtěli vrátit a přesvědčit se, co se změnilo.

Vývoj podniku od listopadu 89 není nijak výjimečný. Do čela generální stávky se postavil ředitel komunista, vzniklo OF, ovšem z lidí, kteří byli až příliš spojeni se starým režimem. V prosinci, téměř konspirativně, vzniklo nové OF. Ti, kteří je založili (mj. pánové Dubský, Khain, Bečvář), chtěli odvolat z vedení neschopné lidi a udělat pořádek v investiční praxi. Lidé kolem i samo městské KC OF však tuto skupinu zpočátku považovali spíše za spolek „rozbíječů“. Začaly tahanice o obsazení vedoucích míst.

Konkurs a investice

Postupem času však prosincové OF získalo v podniku autoritu. Přesto byl jeden jeho aktivista, ing.Khain, donucen podat výpověď, v červnu z podniku odešel a zůstal několik měsíců bez práce. Řediteli Koubkovi byla vyslovena poněkud zvláštní nedůvěra (vyslovilo ji pouze třicet šest lidí, většina zaměstnanců podlehla nátlaku ze strany vedení). V září uspořádalo ministerstvo zemědělství konkurs na místo ředitele podniku, kterého se zúčastnil stávající šéf ing.Koubek, ing.Khain a náměstek Říha. Z konkursu vyšel vítězně ing.Koubek. Skupina zaměstnanců podporující p.Khaina protestovala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].