Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vesnice zblízka

Sondu do světa vesnice M. ve Středočeském kraji, jejíž výsledky zde předkládáme, provedli studenti 1.ročníku sociologie FSV UK v rámci semináře klinické sociologie.

Sondu do světa vesnice M. ve Středočeském kraji, jejíž výsledky zde předkládáme, provedli studenti 1.ročníku sociologie FSV UK v rámci semináře klinické sociologie. Jejich úkolem bylo seznámit se s prostředím a atmosférou obce, aby si obohatili svou sociologickou imaginaci. Jedná se o první akci Sociální agentury (Volného sdružení studentů a odborníků).

„Čím dál však postupovala socializace, tím více ochabovala revolučnost obyvatelů, a možno říci, že v současné době téměř vymizela.“

(Zápis v kronice z roku 1958)

Takto zhodnotila kronikářka, zjevně sympatizující s komunisty, poměry ve vesnici krátce před vznikem JZD. Před válkou zde měli nejsilnější pozice sociální demokraté, s odstupem pak následovali republikáni a fašisté (volby r.1935). Po válce se moci ujali komunisté. Hlavně se přeli o půdu; rozdělovalo se z obecního a z bývalého majetku židovské obce.

Nové družstvo neprosperovalo. Už za rok se sloučilo s družstvem z vedlejší (větší) vesnice, která v 70.letech pohltila M. i správně. JZD se mezitím rozrostlo v nemotorného, ztrátově hospodařícího mamuta: „Předseda je zemědělský inženýr, rozumí tomu, ale na podřízený je mírnej.“ OF vzniklo až těsně před komunálními volbami. Získalo si podporu bojem za odtržení od střediskové vsi.

Do vesnice, která má něco přes sto voličů (asi polovinu domů obývají chalupáři), jsme přišli s otázkou, jak jsou lidé po volbách a v předvečer ekonomických proměn připraveni na nepohodu. Během jedné prosincové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].