Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Podnikat nově

Po průmyslovém věku a informačním věku v ekonomice přichází Věk Integrity. Tak se mu alespoň říká v síti soukromých manažerských škol, kterou v sedmdesátých letech založil americký ekonom, filozof, futurolog, podnikatel, vynálezce (a kdoví co ještě) R.Buckminster Fuller.

Po průmyslovém věku a informačním věku v ekonomice přichází Věk Integrity. Tak se mu alespoň říká v síti soukromých manažerských škol, kterou v sedmdesátých letech založil americký ekonom, filozof, futurolog, podnikatel, vynálezce (a kdoví co ještě) R.Buckminster Fuller.

Přes noc se hroutí multimiliardové korporace, hospodářsky silné státy se zadlužují, kdekdo žije na úvěr a utrácí víc, než vydělává. Oficiální ekonomika proto nenabízí rozumné vysvětlení. V rámci starého schématu („takhle se to přece vždycky dělalo a šlo to“) totiž žádné vysvětlení neexistuje.

Svět businessu se mění krkolomnou rychlostí. Technologie se vyvíjí takovým tempem, že ji lidské myšlení a tím méně konání nestačí dohánět. Krach na Wall Streetu v roce 1988 byl jen předkrmem toho, co se bude dít v devadesátých letech.

Podle kongresové zprávy ze 17.prosince 1990 hrozí celému americkému bankovnímu systému zhroucení. Většina hlavních bank by se mohla brzy ocitnout na pokraji nesolvence, protože pojišťovna FDIC (federální pojišťovna bankovních vkladů), která pojišťuje bankovní ztráty, bude bez peněz do poloviny roku 1991. Po ztrátách několika velkých bank totiž přišla v roce 90 o 4 miliardy dolarů a za současného trendu krachujících bank odhaduje ztráty v příštím půlroce až na 63 miliardy. Federální deficit se v roce 91 odhaduje až na 300 miliard.

Staré a tak pevně zavedené systémy ekonomiky viditelně přestávají fungovat, protože planeta se proti nim bouří, aby nezanikla.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].