Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mezi lékaři

Začátkem prosince se na půdě ministerstva zdravotnictví odehrávala schůzka, jaká u nás dosud neměla obdobu. V místech, odkud se centrálně střežila jednotnost našeho zdravotnictví, mezi sebou vedli rušný dialog zástupci nově vzniklých organizací lékařů, stomatologů, farmaceutů, farmaceutických laborantů a zdravotnických sester - a aby byl obraz pestřejší, některé z těchto profesních skupin tu byly reprezentovány i vícerými organizacemi.

Začátkem prosince se na půdě ministerstva zdravotnictví odehrávala schůzka, jaká u nás dosud neměla obdobu. V místech, odkud se centrálně střežila jednotnost našeho zdravotnictví, mezi sebou vedli rušný dialog zástupci nově vzniklých organizací lékařů, stomatologů, farmaceutů, farmaceutických laborantů a zdravotnických sester - a aby byl obraz pestřejší, některé z těchto profesních skupin tu byly reprezentovány i vícerými organizacemi.

Dr.Kalina jménem ministerstva v úvodu označil monopolismus státního zdravotnictví za viníka, který tento obor u nás přivedl na buben. Úlohy vyzývat k jednotě se naopak ujal z pléna prof.Blahoš, předseda přetrvávající České lékařské společnosti. Nikoli autonomizace, jak tvrdí dr.Kalina, ale právě tendence zřizovat střechové organizace je podle prof.Blahoše u lékařských společností ve světě moderní. Jeho hlavní argument byl opravdu silný: „Lékařská společnost poskytuje místo na konání různých konferencí, sjezdů, poskytuje je zdarma. Dovedete si jistě představit, kolik by stál pronájem sálu.“ Pozoruhodná to logika, jaká po čtyřicet let řídila naše ekonomické perpetuum mobile. Že to ti dole ze svých příspěvků a daní platí, to pan profesor dosud zřejmě nenahlédl. Možná proto, že byl právě před odletem do Paříže na pozvání jedné superstřechové organizace.

Ducha minulosti ještě zdařileji vypustil z láhve přítomný šéfredaktor Zdravotnických novin. Zřejmě rovněž znepokojen nepřehlednou pluralitou přítomným nejprve nabídl, že by se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].