Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Léky nadále úzký profil?

O situaci ve farmaceutickém podniku Galena v Opavě a o nepříliš povedeném konkursu na ředitele jsme psali v Respektu č.28. Z Opavy se ozvaly hlasy, že jsme podnik poškodili nepravdivými fakty.

O situaci ve farmaceutickém podniku Galena v Opavě a o nepříliš povedeném konkursu na ředitele jsme psali v Respektu č.28. Z Opavy se ozvaly hlasy, že jsme podnik poškodili nepravdivými fakty. Zároveň byl ale v samotné Galeně odvolán z místa technického náměstka PhMr.Jiří Spáčil, kterého jsme v článku „poškodili“ nejvíc - a vzápětí byl jmenován poradcem ředitele. Dopisy žádají omluvu, vyhrožují žalobou. Ani jeden se nezmiňuje o změně výrobního sortimentu.

Vítěz konkursu na ředitele ing.Novotný polemizuje s článkem pouze na podnikové nástěnce, protože „se nehodlá na stránkách časopisu Respekt pouštět do zbytečných a dramatických debat“. Ať se píše cokoli, podnik bude i nadále pokračovat v dosavadní výrobě léků, protože „ta podnik uživí“. Co svým prohlášením nový ředitel a několikaletý pracovník Galeny přislíbil naší farmaceutice a svým podřízeným? Pokračovat ve výrobě, která je dosud atraktivní pouze pro několik výzkumných pracovníků - například ve vývoji námelových alkaloidů (získávají se z námele, naočkovaného parazitu na žitu).

Pro naše lékárny to bude mít pramalý význam, léky vyráběné z této látky se u nás používají minimálně. Export? Ten se vyplatí pouze za předpokladu, že Galena bude jako dosud odírat pěstitele, kteří jí dodávají surovinu.

Cena námelového žita je vyšší než cena žita na chleba. Proto je o pěstování námele zájem.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].