Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo souhlasí s odškodněním

Na tiskové besedě 2.12.1990 navrhl náměstek FMF ing.Ivo Kočárník, aby byli dotázáni daňoví poplatníci, zda chtějí hradit náklady na odškodnění politických vězňů. Podle jeho odhadů tyto náklady dosáhnou až 5 miliard korun.

Na tiskové besedě 2.12.1990 navrhl náměstek FMF ing.Ivo Kočárník, aby byli dotázáni daňoví poplatníci, zda chtějí hradit náklady na odškodnění politických vězňů. Podle jeho odhadů tyto náklady dosáhnou až 5 miliard korun. Zároveň uvedl, že ke konci listopadu bylo zrušeno celkem 90.000 nezákonných rozsudků, z toho 20 tisíc na Slovensku. Nezmínil se už, že od účinnosti zákona o soudní rehabilitaci (1.7.1990) bylo finančně odškodněno pouze 430 osob (z toho 100 na Slovensku) celkovou částkou cca 13 miliónů korun. Na základě dohody předsedy vlády ČR, ministra financí ČR, zástupců VONS, FS a Konfederace politických vězňů má být do konce roku vyplacena záloha na odškodnění maximálně dvěma tisícům osob.

Kolik set miliónů bylo za letošní rok vyplaceno propuštěným příslušníkům StB, armády, nomenklaturním komunistickým kádrům? Ptal se někdo daňových poplatníků, zda jsou ochotni nést náklady na jejich „odškodnění“? Přitom jen příslušníkům StB byla donedávna měsíčně vyplácena suma 40 miliónů, tedy více než všem rehabilitovaným politickým vězňům za půl roku.

Místo zastrašování daňových poplatníků představami, že odškodnění několika tisíc starých lidí přivede naše hospodářství na mizinu, by se měl aparát FMF orientovat na zjištění majetkového přírůstku právě bývalých prominentů. Jejich majetek pak podrobit dani a výnosem pokrýt náklady na odškodnění postižených osob. To ostatně patří do „pracovní náplně“ FMF - kromě výdajů pečovat také o příjmy do státního rozpočtu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].