Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jiné řešení nepřijmeme

Odborní pracovníci Národní galerie nás požádali o zveřejnění Stanoviska k situaci v Národní galerii v Praze. Text poukazuje k jednomu z několika závažných střetů, které se v kultuře v uplynulém roce vždy znovu objevovaly.

Odborní pracovníci Národní galerie nás požádali o zveřejnění Stanoviska k situaci v Národní galerii v Praze. Text poukazuje k jednomu z několika závažných střetů, které se v kultuře v uplynulém roce vždy znovu objevovaly. V příštím čísle se proto k tématu vrátíme krátkou reportáží.

Koncem července 1990 odešel z místa ředitele Národní galerie prof.J.Kotalík a na jeho místo byl jako úřadující ředitel jmenován dr.Kesner, pověřený vykonáváním funkce do konce roku 1990. Ministerstvo kultury přitom přislíbilo, že během podzimu proběhne konkurs, aby se definitivní ředitel mohl ujmout funkce nejpozději 1.ledna 1991. Personální provizórium nepřispívá k pracovní atmosféře a samému vedení ztěžuje práci ve vztahu k jiným subjektům. Ministr kultury M.Uhde byl proto během podzimu opakovaně žádán odbornými pracovníky a odborovou organizací, aby situaci řešil.

20.prosince pan ministr na shromáždění všech pracovníků Národní galerie oznámil, že definitivní rozhodnutí o jmenování ředitele Národní galerie odkládá do konce ledna a že v průběhu tohoto měsíce se opět sejde se zaměstnanci, aby vyslechl jejich názor. Zároveň však připojil, že si vyhrazuje právo názor zaměstnanců nebrat v úvahu. Prozatímní ředitel Národní galerie dr.Kesner se na protest proti takovému jednání pana ministra vzdal další účasti na výběru kandidáta. Většina zaměstnanců pociťuje jednání pana…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].