Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Jak se bránit nařčení

Otevřený dopis Mariánu Čalfovi

Vážený pane předsedo vlády,

dostal jsem se do soudního sporu s představiteli VD Velorex Hradec Králové, kde jsem byl jednadvacet let zaměstnán.

Byl jsem spoluzakladatelem Občanského fóra a stal jsem se jeho mluvčím. To snad bylo příčinou toho, že předseda družstva Lubomír Čtvrtečka, dále soudruzi Skalický, Kubíček a další, začali o mně roztrušovat, že jsem byl agentem a konfidentem StB. Tím by chtěli zdiskreditovat nejen mne, ale i Občanské fórum.

Za uvedené pomluvy jsem podal na jmenované u prokuratury žalobu. Prokuratura ode mne žádala jako jeden z dokladů důkaz o tom, že jsem nebyl spolupracovníkem StB. Při podání své žaloby jsem zároveň udělil souhlas s lustrací své osoby. Šetření vede OS SNB v Hradci Králové. K mému překvapení mi vyšetřovatel SNB při dalším jednání sdělil, že Úřad na ochranu ústavy a demokracie v Hradci Králové odmítl mou lustraci předat. Navštívil jsem tedy Ůřad na ochranu ústavy a demokracie osobně a žádal o svou lustraci. Pracovník tohoto úřadu pan Bažant mi sdělil, že mě nemohou lustrovat, ani na vlastní žádost, neboť to zakázala vláda ČSFR.

Mám oprávněný dojem, že zákazem lustrace jsou opět kryti jen darebáci, kteří sedí dodnes ve svých funkcích, a ostatní občané jsou vystaveni - v rozporu se zákony - pomluvám, které mohou značnou měrou ohrozit jejich vážnost.

Žádám Vás proto, abyste dal Ůřadu pro ochranu ústavy a demokracie v Hradci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].