Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Předložte občanský průkaz!

V nejbližší době má být ve Federálním shromáždění projednán návrh zákona o Federální kriminální policii a zákon o Policejním sboru. Na návrhu pracovala příslušná ministerstva vnitra.

V nejbližší době má být ve Federálním shromáždění projednán návrh zákona o Federální kriminální policii a zákon o Policejním sboru. Na návrhu pracovala příslušná ministerstva vnitra.Vzhledem k tomu, že se na bezpečnostní politice KSČ dříve nepodílela jenom Státní bezpečnost, ale i VB, a dnes se často hovoří o přeměně či likvidaci obou složek, je znění nového zákona očekáváno s napětím. Do nejbližší budoucnosti se nemůžeme spoléhat jen na „probuzené uvědomění“ starých příslušníků, ale především na dobře vypracovaný zákon, který přesně v duchu moderní policie vymezí pravomoci a povinnosti. Jaké návrhy jsou tedy FS předloženy?Mnohem obsažnější je Zákon o Policejním sboru. Po jeho prostudování zjistíme, že nový zákon víceméně kopíruje ten starý o VB. Je sice přehlednější, stručnější, ale tím jeho přednosti končí.

Všichni si jistě pamatujeme tragikomickou roli členů PS VB. Většinou to byli devótní a hloupí lidé, kteří si touto funkcí léčili komplexy méněcennosti. Podle par.79 Zákona o Policejním sboru se jejich uplatnění řeší následujícím způsobem: „Členové PS VB a pomocníci Pohraniční stráže podle dosavadních předpisů se dnem účinnosti tohoto zákona považují za pomocníky Policejního sboru…“ Staronoví pomocníci mohou vykonávat službu dokonce i samostatně a každý občan je povinen uposlechnout jejich pokynů a výzev. Vykonávají-li službu s policistou, jsou oprávněni použít obušku nebo slzotvorného prostředku… Snad má spolupráce s dobrovolnými pomocníky opodstatnění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].