Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ještě k požáru ve Varšavě

Vyšetřování nedělního požáru v bytě redaktora Gazety Jerzyho Jachowicze pokračuje. Žádné nové okolnosti však nebyly zjištěny. Jak jsme již informovali, manželka našeho redakčního kolegy Maria Jachowiczová, přezdívaná Iša, zahynula a patnáctiletá dcera Káťa leží s těžkým zraněním v nemocnici.

Vyšetřování nedělního požáru v bytě redaktora Gazety Jerzyho Jachowicze pokračuje. Žádné nové okolnosti však nebyly zjištěny. Jak jsme již informovali, manželka našeho redakčního kolegy Maria Jachowiczová, přezdívaná Iša, zahynula a patnáctiletá dcera Káťa leží s těžkým zraněním v nemocnici.V úterý ráno Jerzy Jachowicz složil svědeckou výpověď před prokurátorem Millerem za přítomnosti svých právních zástupců: advokátů Jana Olszewského a Edwarda Wende. Mimo jiné byl učiněn pokus rekonstruovat průběh událostí během nedělního požáru v bytě manželů Jachowiczových v Pruszkově.

Hovoří Jerzy Jachowicz:V sobotu Káťa a Iša usnuly kolem třiadvacáté hodiny. Sledoval jsem v televizi film a potom jsem si do půl jedné četl. Učinil jsem obvyklou prohlídku bytu, Iša zavedla takové pravidlo.Probudil mě křik: Jurku, hoříme! Vyběhl jsem do předsíně, kouřová a ohňová stěna mi nedovolila přejít do pokoje, kde byla manželka s dcerou. Už se nepamatuji, jestli jsem na ně něco křičel. Musel jsem křičet: Išo, klid, obyčejně to říkám.Mohl jsem se ještě dostat do koupelny. Dokonce jsem chtěl uhasit oheň vodou, ale uvědomil jsem si, že nemám žádnou větší nádobu. Navíc jsem byl přesvědčen, ani nevím proč, že ten požár způsobil benzín. Vzpomněl jsem si, že voda hoření benzínu podporuje.Napadlo mě, že bych měl zavolat hasiče, ale nepamatoval jsem si číslo, vytočení trvá nějakou dobu a já jsem je musel zachraňovat. Pokoušel jsem se k nim dostat. Zacpal jsem si nos, abych mohl proběhnout…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].