Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Interfórum '90 - čínský exil na mezinárodní scéně

20 - 23.4. se v Berlíně konala 1.konference Interfóra za demokracii a lidská práva, svolaná z iniciativy Federace za demokratickou Čínu (FDC) a německého Nového fóra.

20 - 23.4. se v Berlíně konala 1.konference Interfóra za demokracii a lidská práva, svolaná z iniciativy Federace za demokratickou Čínu (FDC) a německého Nového fóra. Zúčastnili se jí zástupci několika občanských iniciativ a hnutí z východní Evropy a Sovětského svazu (Solidarita, Občanské fórum, Memorial a další) a představitelé čínské demokratické opozice v exilu - spolu s odborníky v různých oborech společenských věd celkem na 200 lidí, plus asi 100 novinářů. Předpokládanou účast z Polska a Československa bohužel poněkud oslabila koincidence s II.sjezdem Solidarity v Gdaňsku a s papežovou návštěvou u nás. Napravil to Mikoláš Chadima s MCH bandem, který na závěrečném banketu zahrál několik písní na Wernischovy německé texty.Cílem konference bylo navázání kontaktů a výměna zkušeností mezi politickými uskupeními, usilujícími v Číně a ve východní Evropě o přechod od totality k pluralitě a k tržní ekonomice.

Čínský exil se tak poprvé ve větším měřítku představil na mezinárodní scéně, a možno říci, že s úspěchem. Pro demokratické síly ve východní Evropě byla konference zase příležitostí solidarizovat se v době prvního výročí Pekingského jara s čínskou opozicí. Podpora východní Evropy má pro čínský exil zvláštní význam. Výstižně to vyjádřila Petra Kelly (poslankyně Bundestagu za stranu Zelených), když prohlásila, že během své nedávné návštěvy v Praze (zúčastnila se setkání dalajlámy s prezidentem Havlem) si uvědomila, že lidé v Československu jsou oproti lidem na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].