Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/1990
8/1990 • 2.–9. 5. 1990

1990/8

Zahraničí

Válka vedená hladem

Zbyněk Petráček

"Etiopské vládní jednotky údajně zahájily ofenzívu v provincii Eritrea a snaží se ovládnout významný přístav na pobřeží Rudého moře Masawa, který od letošního ledna kontrolují oddíly separatistické Eritrejské lidové osvobozenecké fronty.

Zrod nové strany či návrat do hlubin?

Dimitrij Běloševský

O víkendu 21. a 22.dubna 1990 proběhl v leningradském Domě politické osvěty zakládající sjezd Ruské (Rossijské) komunistické strany (RKS). Iniciativní skupina zveřejnila svoji platformu v Leningradské pravdě teprve 20.března.

Těžké časy západoněmeckých komunistů

Ivana Šustrová

Až do pádu Honeckerova režimu v NDR to vypadalo, že si západoněmečtí komunisté (Deutsche Kommunistische Partei, DKP) navždy podrží primát nejnudnější a nejnezajímavější komunistické strany Evropy, ne-li celého světa. Ukázalo se však, že i tato organizace měla svá sladká tajemství.

Cesta k míru

Lubomír Stejskal

Tak, jak se postupně zbavujeme propagandistického nánosu, který ulpěl na hodnocení historických událostí na Blízkém východě, vystupuje na povrch nový obraz.

Demokratické Rusko

Dimitrij Běloševský

Shromáždění a mítinky se v poslední době staly v Moskvě záležitostí téměř všední. Tak i v neděli 22.4.1990 se v moskevských Lužnikách konal padesátitisícový mítink organizovaný hnutím Demokratické Rusko.

Polsko z hlavy na nohy

Petr Janyška

Polsko prochází už čtvrtý měsíc drastickou operací. Končí období absurdního nehospodářství, začíná něco, co by mělo vést ke zdravé ekonomice. A Solidarita rokuje o své další tvářnosti...