Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nová struktura policie?

Rozhovor s ministrem vnitra České republiky JUDr. Antonínem Hrazdírou.

V jaké funkci jste pracoval dříve? Bylo pro Vás těžké přijmout křeslo ministra vnitra?

Před nástupem do nynější funkce jsem pracoval od roku 1986 jako předseda ONV ve Vyškově. Jinak jsem dlouhodobým zaměstnancem ČSAD. Na rozhodování nebylo příliš času. Musím říct, že bylo těžké tuto práci přijmout, ovšem mnohem těžší a náročnější je tuto práci vykonávat.

České ministerstvo vnitra má na starosti i civilní sektor. Chtěl bych se však věnovat problémům Veřejné bezpečnosti. Jaká je situace v této ozbrojené složce?

Myslím si, že bychom měli věnovat trochu místa i civilnímu sektoru, protože celá řada občanů má pod slovem „vnitro“ představu pouze o bezpečnostním úseku, a tím pádem má zkreslený pohled na pracovníky civilního sektoru. Za necelého půl roku, kdy vykonávám funkci ministra, jsem měl možnost poznat, že situace VB je složitá. Na tom jsme se shodli i s mým slovenským kolegou panem Mečiarem. V každém případě se formy a metody práce VB musí přizpůsobit novým společenským podmínkám. Jde i o to, že prestiž VB citelně utrpěla. Někteří příslušníci odešli po 17.listopadu sami a další budou muset odejít po prověrkách. VB pracuje ve staré a dnes už nevyhovující organizační struktuře. Máme připravena opatření, která jsou v současné době předložena k diskusi. Potěšitelné je, že v některých krajích roste zájem o službu u policie. Veřejnost policii kritizuje za laxní přístup k řešení trestné činnosti. Jaký je Váš názor?

S tímto názorem plně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].