Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Komunisté vědí, co je fašismus

Srovnávání komunismu s fašismem českoslovenští komunisté sveřepě odmítají. Jejich sebeobrana se dost pochopitelně rozjela na plné obrátky zejména v posledních dnech po uveřejnění dopisu, který pražský prokurátor adresoval ÚV KSČ.

Srovnávání komunismu s fašismem českoslovenští komunisté sveřepě odmítají. Jejich sebeobrana se dost pochopitelně rozjela na plné obrátky zejména v posledních dnech po uveřejnění dopisu, který pražský prokurátor adresoval ÚV KSČ.Titulkem „Komunisté vědí, co je fašismus“, podpořeným otřepanými argumenty, kolik komunistů přišlo o život ve válce a kolik jich trpělo za protifašistickou činnost, se pokusil jako jeden z prvních čelit nařčení šéfredaktor RP Z.Porybný. Nechci zlehčovat válečné ztráty komunistů, nicméně si myslím, že sebevětší počet obětí nikomu lístek na věčnost a obhajobu jakéhokoli svinstva nezaručuje.

Vždyť analogií mezi dvěma totalitními systémy a jejich metodami se nabízí celá řada. Zůstanu u jednoho velmi konkrétního příkladu: když se Hitler po svém nástupu potřeboval zbavit nepříjemného politického protivníka, vybral si jako záminku požár říšského sněmu a komunistu Dimitrova. Když se po pražském lednu '89 komunistická moc potřebovala vypořádat se vzrůstající společenskou nespokojeností, jejíž ohnisko celkem správně tušila v řadách chartistů, historii zopakovala. Vybrala si k tomu syna disidenta Dubského a opět žhářství - severočeské vérvolfy (psali jsme o tom v Respektu č.1). Rozdíl je pouze jeden, a ještě v neprospěch komunistů - Dimitrovovi mohl pomoci advokát Sekanina, Dubskému však pouze 17.listopad.Po přečtení instrukce, jejímž naplněním měl být nově chystaný monstrproces, nelze než dát Z.Porybnému za pravdu: komunisté vědí, co je fašismus…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].