Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jaký je západní tisk?

"Novinář, který staví svou práci na rozhovorech s oficiálními politickými nebo podnikatelskými osobnostmi či na jejich tiskových prohlášeních, je špatný novinář. Po materiálu musíte jít tvrdě, uvnitř struktur, o kterých píšete, si musíte vytvořit nezávislé informační zdroje.

„Novinář, který staví svou práci na rozhovorech s oficiálními politickými nebo podnikatelskými osobnostmi či na jejich tiskových prohlášeních, je špatný novinář. Po materiálu musíte jít tvrdě, uvnitř struktur, o kterých píšete, si musíte vytvořit nezávislé informační zdroje. Nesmíte se vyhýbat kritice těch veřejných představitelů, s jejichž politickým programem souhlasíte.“ - To jsou slova Miguela Bastoniera z madridského deníku El Pais. Jeho přednášku jsem vyslechl v Kodani na semináři pro české novináře, kteří se tam měli seznámit se západním a především s dánským žurnalismem.Devadesát dvě procenta dánského tisku patří nezávislým vydavatelům. Neznamená to, že by jednotlivé noviny nevyjadřovaly určitý politický postoj, nejsou však odpovědny ani finančně zavázány žádné straně. Například kodaňský deník Politiken patří k levému středu, víceméně podporuje sociální demokraty, jeho největší konkurent, deník Berlingske Tidende, stojí na pravém středu a je oporou dánských konzervativců. Ovšem ani jednomu nic nebrání zmíněné strany kritizovat.

Stranický tisk, k němuž patří i noviny dánských komunistů, je zanedbatelný a jeho náklady nedosahují ani počtu členů jednotlivých stran.Zřídka se stane, že se vysoce postavené osobnosti dánské politiky snaží znemožnit publikování kritických materiálů - podle tvrzení novinářů i čtenářů se to však zatím nikomu nepodařilo. S poměry u nás to značně kontrastuje. Pouze jednou za posledních dvacet let zabavila dánská policie v tiskárně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].