Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Experiment se nepodařil, válka trvá dál

Časopis, jehož název by se dal zhruba přeložit jako Zprávy, obsahuje překlady článků z Lidové demokracie, Republikánských listů, Informačního servisu a z mnoha dalších českých i slovenských deníků a časopisů.

Časopis, jehož název by se dal zhruba přeložit jako Zprávy, obsahuje překlady článků z Lidové demokracie, Republikánských listů, Informačního servisu a z mnoha dalších českých i slovenských deníků a časopisů. Ve Zprávách jsou občas přetiskovány i články z časopisů, jako je The Economist anebo, The Washington Post, ale většina příspěvků pochází výhradně z československého tisku. Náklad Zpráv je 5O až 8O kusů. Komentáře a redakční články jsou psány anonymně anebo pod pseudonymy. Časopis je vyráběn a rozšiřován konspirativně. Autorům hrozí tvrdý postih. Diem Tin Bao Chi - Zprávy - jsou samizdatovým časopisem. V dubnu l990 v Československu.

Já vietnamsky neumím, proto se vyptávám N., jednoho z Vietnamců, kteří ve Zprávách pracují. „Proč jste časopis začali vydávat?“ " Jsme v Československu naprosto izolovaní. Odříznutí od zpráv ze světa i od československého dění. Ty tisíce dělníků, které tu léta pracují, se nikdy nenaučily pořádně česky. Nemohou dost dobře sledovat váš tisk. Samozřejme máme minimálně informací i o naší vlasti, o Vietnamu."Vietnamští dělníci jsou v Československu od 60.let, ve větších skupinách přicházeli, vlastně byli přiváženi na počátku 80.let. Nikdo vlastně nevěděl proč. A nikdo se neptal. Mezi lidmi se říká, že jde o splacení válečných dluhů. Československo, jako jeden ze sovětských satelitů, dodávalo během vietnamské války Vietkongu zbraně a techniku. Že by to Vietnam splácel dodnes, levnou pracovní silou? Možná, ale je nejasné, podle jakých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].