Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Adresát: generální prokuratura

Žaluji Komunistickou stranu Československa o náhradu morálních, společenských, finančních a zdravotních škod, které mně a mé rodině vznikly od roku 1948 v důsledku touto stranou prováděného genocidia.

Žaluji Komunistickou stranu Československa o náhradu morálních, společenských, finančních a zdravotních škod, které mně a mé rodině vznikly od roku 1948 v důsledku touto stranou prováděného genocidia. KSČ jest plně zodpovědna za zločiny spáchané jejím jménem a jejími orgány moci. Na mně a mé rodině se dopustila následujících trestných činů.

V roce 1948 jsem byl vyhozen z Fondu národní obnovy, jelikož jsem nepodepsal přihlášku do KSČ. S obtížemi jsem získal alespoň zdravotně mi naprosto nevyhovující práci v ČKD Karlín. Jako odbojář a partyzán jsem byl pod stálým dohledem StB, až mě nakonec v březnu 1950 zatkli a přivtělili k „protistátní skupině“, založené a kontrolované pracovníky ministerstva vnitra. Prodělal jsem sérii nelidských výslechů, které daleko předčily to, co jsem během okupace zažil na gestapu. Na Státní bezpečnosti mně vytloukli téměř všechny zuby (o jejich zbytek jsem pak přišel v koncentráku Bytíz), rozkopali mi ledviny tak, že jsem na Borech ještě dlouho močil krev, lámali mi prsty mezi dveřmi, kopali do varlat. Díky tomu jsem už nikdy nemohl mít děti. Po výsleších jsem - celý rozbitý - musel v cele neustále chodit, ve dne v noci. Když jsem padl, bachaři mě polévali vodou - v té zimě, jaká v březnu a dubnu padesátého roku panovala! Když člověka svážou do kozelce a zbijí ho gumovou hadicí, to se pak špatně chodí celou noc. Aby mne neubili, musel jsem se „přiznat“. Státní soud mě odsoudil ke dvaceti letům těžkého žaláře a ke ztrátě všeho majetku.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].