Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Trestná činnost

Ministerstvo vnitra České republiky informovalo 5.dubna redakci Respektu dopisem o svém názoru na článek Lucie Váchové "Domovní prohlídka jak z krimifilmu", uveřejněný ještě v Informačním servisu č.46.

Ministerstvo vnitra České republiky informovalo 5.dubna redakci Respektu dopisem o svém názoru na článek Lucie Váchové „Domovní prohlídka jak z krimifilmu“, uveřejněný ještě v Informačním servisu č.46. (Šlo v podstatě o stížnost na nechutné vystupování majora Šáry, který šéfoval domovní prohlídce v autorčině bytě v srpnu 1988.)

„Postup majora Šáry,“ dovídáme se z nečitelně parafovaného listu, „byl z pokynu ministra vnitra přešetřen. Bylo zjištěno, že skupina se do bytu Lucie Váchové dostavila proto, aby zajistila doklady o její trestné činnosti. Po dosažení tohoto cíle informovala vyšetřovatele StB a prokurátora, který souhlas k prohlídce vydal, a vyšetřovatel StB prohlídku provedl. Tento postup je v souladu s ustanovením par.83/3 trestního řádu, který má umožnit zajistit důkazy např. nalezením odcizených věcí v bytě pachatele krádeže apod."U Lucie Váchové však před dvěma lety neběželo o vykradení samoobsluhy. Příslušníkům Sboru národní bezpečnosti to bylo velmi dobře známo: přepadli ji pro podezření z výroby letáků, které vyzývaly občany k veřejnému protestu proti invazi z roku 1968. Že to byla "trestná činnost“ v osmaosmdesátém roce, nikoho nepřekvapí, ale že záležitost vnitro hodnotí stejným slovem ještě pět měsíců po listopadu, to je silná káva. Představme si listinu, v níž by policejní náčelník poválečného Adenauerova Německa sděloval občanovi židovského původu, že jeho procházka berlínským parkem v roce 1936 nebyla v souladu s norimberskými zákony, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].