Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tentokrát bez zásahu

"V Litvě se rozhoduje o demokracii celé Evropy, nebuďme lhostejní, vždyť i my jsme byli v podobné situaci," stálo na letáčku vyzývajícím k účasti na protestní padesátihodinové demonstraci vsedě před sovětským velvyslanectvím v Praze.

„V Litvě se rozhoduje o demokracii celé Evropy, nebuďme lhostejní, vždyť i my jsme byli v podobné situaci,“ stálo na letáčku vyzývajícím k účasti na protestní padesátihodinové demonstraci vsedě před sovětským velvyslanectvím v Praze. Protestní akce se měla konat na podporu litevské nezávislosti a proti sovětským vojenským akcím v Maďarsku, Československu, Afghanistánu, Gruzii a naposledy v Litvě.

Dne 1O.4 v 8 hodin ráno se před sovětským zastupitelstvím sešlo několik desítek mladých lidí, převážně studentů. Ve tři hodiny odpoledne začala demonstrativní blokáda dvou příjezdových cest k objektu velvyslanectví. „Zahradili jsme průjezd asi sedmi autům včetně vojenského. Jedno na nás dokonce najíždělo, ale pak zaparkovalo a šofér šel pěšky. "Po hodině a půl přijeli příslušníci VB a zástupci národního výboru Prahy 6. Předali demonstrantům tři písemné výzvy k uvolnění průjezdu do velvyslanectví. "Při neuposlechnutí se vystavujete nebezpečí postihu,“ píše se v poslední z nich. "Potom jsme přerušili blokádu a přijal nás rada velvyslanectví, se kterým jsme diskutovali asi dvě hodiny. Na náš protest opakoval oficiální stanovisko Moskvy. Tvrdil nám, že rozhodnutí litevského parlamentu je nezákonné a že sovětské akce jsou legální. Své jméno nám říci nechtěl, ale kupodivu prohlásil, že Sověti porušují mezinárodní právo stejně jako my. V mezinárodních dohodách stojí, že je třeba zajistit provoz, důstojnost a bezpečnost diplomatické mise. To je pravda, ale mezi tanky ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].