Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Obrazy z věznic

Tisk se začal situací v Leopoldově zabývat až po potlačení vzpoury vězňů armádou a útvarem rychlého nasazení. Vyskytly se dohady o příčinách vzpoury a docela vážně se uvažuje, že byla záměrně vyprovokována.

Tisk se začal situací v Leopoldově zabývat až po potlačení vzpoury vězňů armádou a útvarem rychlého nasazení. Vyskytly se dohady o příčinách vzpoury a docela vážně se uvažuje, že byla záměrně vyprovokována. Méně se už hovoří o poměrech ve věznicích, o naprosté sociální a duševní bezvýchodnosti většiny vězňů a nakonec i amnestovaných. Dlouhá léta se tvrdilo, že vězni mají to, co si zaslouží. A poukazovalo se na násilné trestné činy jako vraždy, znásilnění… Objektivní zprávy a rozbory jsou i v současnosti spíše výjimkou. A tak není dnes stav věznic z velké části veřejnosti znám.Valdice jsou po léta největším strašákem odsouzených. Po revoluci se tam však podmínky změnily k lepšímu. Vězňové dokonce vyrobili dar pro papeže Jana Pavla II., krásný křišťálový lustr, a bez nároku na mzdu a náhradní volno provádějí ostření chirurgických nástrojů, opravy a také výrobu některých zdravotnických potřeb pro OÚNZ v Jičíně. Výhrady vězňů jsou však namířeny proti dozorcům.

I když byla 11.4. vnitřní ochrana (obdoba StB ve vězeňských podmínkách) zrušena, nelegálně funguje dále. Je podezření, že někteří dozorci páchali ve vězení hospodářskou trestnou činnost a teď se pracuje na zahlazení stop. Pokud se nezačne brzy vyšetřovat, hrozí vzpoura vězňů. Ve Valdicích je ještě mnoho odsouzených, které tam dostala svými praktikami StB. Vězňové si stěžují na příliš vysoké tresty za malé škody. Ministryně spravedlnosti Burešová rozhodla 18.3.1990 zřídit u krajského soudu dva senáty, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].