Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak zlikvidovat Občanské fórum

"Tady k žádný změně stejně nikdy nedojde. Ti, co byli doteď u vesla, to nepustěj, a z těch židlí je nikdo nedokáže shodit. A slušný lidi po zkušenostech se všemi zmatky a osobním napadáním v poslední době už radši na všechno kašlou.

"Tady k žádný změně stejně nikdy nedojde. Ti, co byli doteď u vesla, to nepustěj, a z těch židlí je nikdo nedokáže shodit. A slušný lidi po zkušenostech se všemi zmatky a osobním napadáním v poslední době už radši na všechno kašlou. Když se na to tady v Libušíně dívám, tak z těch dvou tisíc lidí, co můžou volit, jich k urně půjde tak 250, a to většinou komunisti. A to tady máme tři fóra."Skeptická slova, která na náměstí v Libušíně utrousil starší pán, až na ta poslední, nepřekvapují. S obměnou jména obce a čísel se předcházející obrázek mohl odehrát v současné době kdekoli. Poslední informace však vyráží dech - tři fóra v obci s jedním náměstím.

Jedna z nejstarších obcí u nás leží sedm kilometrů severozápadně od Kladna. Žije tu 2.700 obyvatel, a tak se laický prognostik ohledně potenciálního počtu voličů příliš nemýlil - dospělých a tudíž oprávněných o věcech své obce rozhodovat je tu přibližně 2.100 lidí.Vývoj polistopadových událostí městečko zaskočil stejně jako jiná venkovská místa. Zkraje malá informovanost - to když sdělovací prostředky ještě mlčely a televize stále lhala. Naštěstí Praha není daleko a informace začaly prosakovat. A tak se začal aktivizovat i život v Libušíně.

Fórum spontánní

Občanské fórum zde vzniklo spontánně díky 245 signatářům 13.prosince 1989, které, jak sami říkají: „spojila snaha o hledání pozitivních východisek z krizové situace v naší společnosti.“ Vstoupilo do života v době, kdy vývoj událostí zdaleka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].