Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z komína se kouří

Je prokázané, že Státní bezpečnost zametala stopy své minulé nezákonné činnosti pálením materiálů. Problém je zjistit, co se kde pálilo. Příslušníci StB zřejmě vytvořili neprůhlednou clonu tím, že na některých místech ničili naprosto neškodné dokumenty.

Je prokázané, že Státní bezpečnost zametala stopy své minulé nezákonné činnosti pálením materiálů. Problém je zjistit, co se kde pálilo. Příslušníci StB zřejmě vytvořili neprůhlednou clonu tím, že na některých místech ničili naprosto neškodné dokumenty. Ovšem vyšetřování případů likvidace probíhá příliš hladce a je povrchní.Mezi čtvrtým a dvanáctým prosincem roku 1989 bylo v kotelně na tuhá paliva v kasárnách VÚ 2992 Kladno-Dříň spáleno asi dvanáct pytlů různých materiálů. Akce se zúčastnili kapitáni Vojenské kontrarozvědky Miloš Baborák a Miloslav Landa. Vozidla, jimiž byly pytle přivezeny do kasáren, jsou dnes identifikována jako služební vozy, které patří VKR.

Při likvidaci písemného materiálu byla přítomna i obsluha kotle, vojíni Kadlec a Vaško. Přítomní důstojníci později vypověděli, že se údajně jednalo o skartaci starých dotazníků vojáků základní služby, příruček Hlavní politické správy a nějakých novin. Materiál v pytlích měl být už rozdrcen. Papírny Štětí prý odmítly pytle převzít a zničit je dříve běžně používanou cestou, důstojníci se tedy rozhodli materiál spálit. Obsluha kotle tvrdí, že neví, co pálila. Celé akci měl velet podplukovník Jaroslav Vlk. Zprávu o vyšetření případu předal ministru Sacherovi náčelník inspekce MV Otakar Pilský. Tolik oficiální informace.Je možné, že se v kotelně opravdu ničil neškodný materiál. Je tu ovšem několik podezřelých okolností. Proč se tak vysoké šarže zabývaly prací, kterou by hravě zvládli přítomní vojíni? Při…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].