Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

To nemyslíte vážně

9. 2.1984 odsoudil senát městského soudu v Praze ing.Petra Hauptmanna k trestu odnětí svobody v trvání deseti let do druhé nápravně výchovné skupiny.

9. 2.1984 odsoudil senát městského soudu v Praze ing.Petra Hauptmanna k trestu odnětí svobody v trvání deseti let do druhé nápravně výchovné skupiny. V rozsudku se uvádí: „…V době svého nelegálního pobytu v NSR od 4.10.1982 do 6.12.1982 vyzradil utajované skutečnosti z oboru působení federálního ministerstva zahraničního obchodu a další důležité údaje pracovníkům zpravodajských služeb NSR a USA, a tím usnadnil činnost organizací, jejichž cílem je vyzvídat státní tajemství…“

V roce 1982 usoudili manželé Hauptmannovi, že v Československu nemohou již nadále důstojně žít. Neustálé šikanování paní Hauptmannové na pracovišti jejím nadřízeným nabylo takového rázu, že se psychicky zhroutila. Ing.Petr Hauptmann se v této situaci rozhodl, že ilegálně opustí republiku a připraví v západním Německu podmínky, aby jej mohla žena s dětmi později následovat.V NVÚ Minkovice strávil P.Hauptmann šest a půl roku. V lednu 1990 byl amnestií prezidenta republiky propuštěn na svobodu.

Pracoval jste jako samostatný odborný referent intendanční základny ústřední celní správy FMZO. Co se skrývá za tímto pracovním zařazením? Čím jste se vlastně zabýval?

Byla to investorská činnost. V podstatě to znamenalo, že v momentu, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě, přestavbě nebo dostavbě jakéhokoli hraničního přechodu, jsem zpočátku sumarizoval potřeby jednotlivých orgánů, které na hraničním přechodu fungují, tzn. celníků a pasové služby, a udělal jsem z toho stavební program.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].