Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svaz letců RČS opět založen

V Paláci kultury se 31. března 1990 konal sjezd obnoveného Svazu letců RČS, na který se sjelo na 215 delegátů z celé republiky a několik desítek hostů.

V Paláci kultury se 31. března 1990 konal sjezd obnoveného Svazu letců RČS, na který se sjelo na 215 delegátů z celé republiky a několik desítek hostů. Organizační řád obnoveného svazu, připomínky aktivních letců i veteránů, vzpomínky na slavnou a neslavnou minulost československých pilotů - to vše naplnilo několik hodin jednání. Slavnou minulost charakterizovala jména M.R.Štefánika a T.G.Masaryka, když byla řeč o té neslavné, padaly zmínky o obětech komunistické totality - o vojenských letcích druhé světové války i o letcích, kteří byli po únoru 1948 z armády propuštěni. První z nich byli až na výjimky za splnění vlastenecké povinnosti tvrdě perzekuováni, pokořováni, šikanováni a vězněni. Slibná začínající kariéra poválečných letců, kteří nepodepsali přihlášku do KSČ, skončila stejně rychle jako kariéra jejich kolegů z odboje - komunističtí letečtí pohlaváři je rázem připravili o povolání i o občanskou důstojnost, a nejednou následovalo uvěznění.Zahraniční letce reprezentovalo dvaadvacet mužů, jejichž jména se přes všechno šikanování a perzekuce komunistům nepodařilo z historie vymazat: F.Fajtl, K.Mrázek, A.Šiška, J.Irving - první dva se právem stali čestnými předsedy svazu, druzí dva zastupují zahraniční letce ve výboru.

Připomněli také své válečné druhy, kteří byli vyštváni do emigrace, a ačkoliv nemají (nikoli vlastní vinou) československé občanství, do řad obnoveného svazu rozhodně patří.O trpkém osudu zahraničních letců, kterých dosud žijí tři-čtyři sta,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].