Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Semtex

V prosinci l988 vybuchlo nad skotským městečkem Lockerbie letadlo. 270 mrtvých. Teroristický útok. Jako výbušnina použit s velkou pravděpodobností semtex, psaly všechny světové deníky. Jeho výrobcem je Československo.

V prosinci l988 vybuchlo nad skotským městečkem Lockerbie letadlo. 270 mrtvých. Teroristický útok. Jako výbušnina použit s velkou pravděpodobností semtex, psaly všechny světové deníky. Jeho výrobcem je Československo.

V Semtíně u Pardubic chrlí výrobek za výrobkem chemický gigant: Východočeské chemické závody Synthesia. Haly, ohrady, brány, komíny, vlečky, potrubí - to vše na desítkách čtverečních kilometrů. Kromě organických barviv, pesticidů, herbicidů tu mezi jinými trhavinami vyrábějí také tuto rezavě červenou (pochopitelně může být i bezbarvá) plastelínu, která mi měkce vyplňuje dlaň: semtex. Není drahá, deset deka za pět korun, přitom 200 gramů stačí k vyhození letadla. Ročně jí tu vyrobí maximálně 350 tun, víc prý ne. Semtex je čs.patent.„Á, soudruzi, pojďte hezky dál,“ vítá nás řemeny opásaný strážný na bráně. Říkám, že nejsme žádní soudruzi. Přijeli jsme na tiskovku do továrny, jejíž jeden artikl se těší zvláštní přízni teroristů. Za předsednickým stolem sedm pracovníků vedení podniku, kteří se vysloví ke „kriminálnímu zneužití semtexu“. Rozrušení mezi novináři. Nový čs.režim je tedy ochoten vrhnout světlo na jednu temnou stránku nedávné minulosti. Roušku poodkryl vůbec poprvé prezident republiky, když v Londýně sdělil, že v minulosti ČSSR (ještě ČSSR) prodala Libyi zhruba 960 tun této výbušniny. Informace se bleskově prosadila na první stránky všech zahraničních deníků.Novináři jsou zvědavi na další informace. Když vás někdo pozve na tiskovku dvě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].