Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Noste pas !

Jsem jedním z těch, kteří 17.listopadu došli až k Perštýnu. Na žádné vyšetřovací komisi ani nikde jinde jsem se nepřihlásil. Dvě rány obuškem do hlavy a do krku jsem v tom hrozném šílenství a násilí nebral tak tragicky.

Jsem jedním z těch, kteří 17.listopadu došli až k Perštýnu. Na žádné vyšetřovací komisi ani nikde jinde jsem se nepřihlásil. Dvě rány obuškem do hlavy a do krku jsem v tom hrozném šílenství a násilí nebral tak tragicky. Věřil jsem, že se přihlásí ti, kteří na to budou mít větší právo.Mně stačil pocit, že jsem byl u toho, a ne už jako čumil, kterým jsem dříve na demonstracích pohříchu býval, ale že i já jsem svou účastí napomohl všechno, co následovalo, uvést do pohybu.Vzniklo Občanské fórum, které mělo být garantem revoluce a jejím nositelem - jak se ostatně samo proklamovalo. V něm a skrze něj vyrostla společenská aktivita, spontánně se obnovila identita lidí jako občanů, jejich iniciativa. Ale to všechno je známé. Stejně známé je, že čím dál více se začaly ozývat hlasy upozorňující na „nedemokratické prvky“ v činnosti OF v centru i v místech. Na těchto hlasech se zcela evidentně přiživily různé politické strany, o jejichž konkrétní činnosti v podnicích, ústavech a institucích není ani vidu ani slechu. Zčásti jistě proto, že politické strany nemohou na pracovištích působit, a právě proto je OF nezastupitelné, mnohem více kvůli tomu, že členská základna politických stran (jistě, až na jednu) je nízká.

Byť s programy mnohých stran - ony jsou si někdy tak podobné - lidé sympatizují, velký předsudek ke stranictví a partajnictví způsobuje, že si lidé od stranicko-politické angažovanosti zachovávají odstup. Nechci opakovat a dovozovat, čím se OF liší od politické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].