Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Myslí to vedení FMV vážně?

Je to již několik týdnů, co byly zrušeny operativní součásti StB. Byla pozastavena činnost represivního aparátu, který na základě pokynů KSČ plnil úkoly, jež byly pro mnohé konkrétní jedince značně nepříjemné a ostatní společnost udržovaly desítky let ve strachu.

Je to již několik týdnů, co byly zrušeny operativní součásti StB. Byla pozastavena činnost represivního aparátu, který na základě pokynů KSČ plnil úkoly, jež byly pro mnohé konkrétní jedince značně nepříjemné a ostatní společnost udržovaly desítky let ve strachu.I když tedy dnes jsou stovky příslušníků této organizace zbaveny pravomoci, zbraní i služebních průkazů, přesto je to málo a neodpovídá to struktuře, která u FMV existovala.Operativní součásti StB jsou sice v relativním klidu, ale byly to vždy jen ony, které se podílely na represivních opatřeních proti demokraticky smýšlejícím občanům?

Nezapomněli noví funkcionáři na rozsáhlé sekretariáty náměstků ministrů, na sekretariát ministra, kádrové oddělení a na VŠ SNB, která kádry StB vychovávala?Fakultu StB VŠ SNB, nazývanou dnes honosně fakultou na ochranu ústavy a demokracie, vede bývalý náčelník z centrály plk.Nevečeřal, který musel před časem z morálních důvodů z centrály odejít a dělal pak krajského náčelníka v Plzni. Nedávno se vrátil zpět do Prahy do výše uvedené funkce. Stojí za zmínku, že to je člověk podezřelý z kolaborace s KGB a údajně byl získán ke spolupráci v době svého čtyřletého působení na vysoké škole v SSSR.Další zajímavé osoby jsou mjr.Přikryl, vedoucí katedry vnitřního zpravodajství, a jeho pravá ruka mjr.Molnár, syn známého generála MV a kolaboranta z r.1968. O tomto spolku se na VŠ SNB mezi slušnějšími posluchači říká, že je to gottwaldovsko-stalinské centrum. Kdo tam přijde, je jako v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].