Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Palác alternativní kultury

10.prosince odvolal Úřad na ochranu ústavy a demokracie své muže střežící vchod domu U divého muže ve Sněmovní ulici na Malé Straně. Díky televizi a několika článkům v novinách je veřejnosti známo, že zde už dva měsíce sídlí zájmová skupina umělců - Linhartova nadace.

10.prosince odvolal Úřad na ochranu ústavy a demokracie své muže střežící vchod domu U divého muže ve Sněmovní ulici na Malé Straně. Díky televizi a několika článkům v novinách (mj.Respekt č.39 - „Nezávislý zábor”) je veřejnosti známo, že zde už dva měsíce sídlí zájmová skupina umělců - Linhartova nadace. 30.listopadu jim vypršela termínovaná nájemní smlouva. Stoupenci undergroundu však palác, který považují za „ideální prostor pro kreativní činnost“, neopustili. Naopak - rozhodli se o něj bojovat. Odchod agentů Úřadu může být signálem, že stát tento boj přijal a odpískal poslední kolo.

Café v přízemí paláce U divého muže je určitě dobrý nápad. Centrum Prahy se hemží turisty a těch pár přeplněných hospod a barů nestačí. U Linhartů je místo vždycky, obsluha je přívětivá, ceny slušné. Atmosféru revolučního kvasu a nadšení pro společnou věc firma neúčtuje. Servírují vám ji zdarma. Jako mně Jana Stěhůlová, která se do práce v L.N. zapojila před pár týdny a má zde na starost divadelní dramaturgii.

„Snažíme se tady vytvořit základní podmínky, ve kterých by určití umělci mohli normálně lidsky fungovat. Děláme zadarmo - a ne pro sebe. Víme, že od konce listopadu jsme tady protiprávně, ale požádali jsme o prodloužení smlouvy.”

Základními podmínkami má Jana S. na mysli „klid a prostor k tvorbě“. O patro výš v provozní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].