Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Noclehárny Pankrác chtějí do města

Často se obhajuje názor (nejen v Respektu), že obyvatelé mají spoluurčovat vývoj místa, ve kterém žijí. U nás se zatím nejedná o dialog institucí s občany, ale o boj občanů s důsledky totalitního nebo neodpovědného rozhodování.

Často se obhajuje názor (nejen v Respektu), že obyvatelé mají spoluurčovat vývoj místa, ve kterém žijí. U nás se zatím nejedná o dialog institucí s občany, ale o boj občanů s důsledky totalitního nebo neodpovědného rozhodování. Dobře organizovaná, aktivní občanská iniciativa může dnes dosáhnout relativně dobrého výsledku i tam, kde se to původně zdálo beznadějné. O jednom takovém případu je náš článek.

Ve středu pankráckých sídlišť mělo vzniknout sektorové náměstí Prahy 4, které by odlehčovalo centru v historickém jádru Prahy. Tak se uvažovalo už před třiceti lety. Záměr však nebyl v průběhu dalších let dodržen. Dnes je náměstí rozbitým prostorem, v němž byly umístěny některé stavby jinak, než předpokládala koncepce. Hlavní příčinou sporů místních obyvatel s investorem a se správními úřady se stal hotel Panorama II, který by na tzv. centrálním náměstí Pankráce měla postavit smíšená československo-rakouská společnost Hotelinvest (Čedok a Warimpex) podle projektu arch.K.Koutského.

Občanská iniciativa

V zimě 1990 vznikla Občanská iniciativa Pankráce (OIP), která zahájila nejen razantní boj proti dalšímu hotelu na centrálním náměstí, ale zejména zápas za „polidštění“ celého prostoru. OIP se dosud zúčastnila asi 120 jednání v různých institucích (ONV Praha 4, NVP, MŽP ČR, MOCR ČR, ÚHA, SK VTRI, ČKPV, SBČS, ČSOB, MF ČSFR, česká vláda). Všechny instituce sice souhlasí s občany, že další neplánovaný hotel je na náměstí nevhodný, o věci však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].