Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kde hledat vinu

Trestná činnost v České republice narůstá. Odpovědní pracovníci policie i nadřízených orgánů mluví o nedostatku lidí, špatné technice, nízkých výplatách. O špatné organizaci se však nemluví vůbec.

Trestná činnost v České republice narůstá. Odpovědní pracovníci policie i nadřízených orgánů mluví o nedostatku lidí, špatné technice, nízkých výplatách. O špatné organizaci se však nemluví vůbec.

Veřejnost je přesvědčena, že se bezpečnost občanů zajistí zvýšením stavu uniformovaných policistů. Toho lze docílit dvěma způsoby - příjmem nových zájemců o policejní službu (těch však v současnosti není mnoho), anebo převedením nevýkonných administrativních sil do pořádkové policie (z této strany však není možné vystopovat sebemenší zájem). Ale zvýšení přítomnosti policejních uniforem v ulicích nárůst trestné činnosti nezastaví. Ve vyspělých zemích nestojí úspěchy policejní práce na tom, že jsou tam policisté vidět, ale naopak na tom, že jsou nerozeznatelní od skupin obyvatelstva (nebo zločinců), mezi kterými se pohybují.

Ministerstva vnitra jsou placena ze státního rozpočtu. Dostanou určitý balík peněz a ten se rozdělí podle směrnic určených vládou. Pokud by se v každém z okresů České republiky zvýšil počet uniformovaných policistů o dvacet, ročně by to státní pokladnu jen na výplatách stálo asi šedesát miliónů korun. Do toho není zahrnuto vyzbrojení a výstroj. Počty příslušníků by se vzhledem k organizaci služeb zvýšily nepatrně a v žádném případě by policisté nestačili „šlapat chodníky“ ve všech ulicích, jak po tom veřejnost volá. V současné době nemají pochůzkáři zcela ujasněno, kdy zasahovat a kdy ne. Na významu tím ztrácí i určitá prevence, již má jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].