Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nikdo jiný na mém místě by nemohl jednat jinak

Rozhovor s ministrem kultury Milanem Uhdem.

Ministr kultury Milan Uhde zahájil na konci října 1990 reorganizaci svého ministerstva. To nezůstalo bez odezvy některých odvolaných ředitelů odborů, kteří se k problému veřejně vyjádřili a ostře zaútočili na ministerstvo kultury i ministra Uhdeho samého. Situace je ve veřejnosti přijímána jako „aféra Srp kontra Uhde“. Požádali jsme pana Milana Uhdeho, aby se k útokům vyjádřil. Ministr kultury naší prosbě vyhověl s tím, že o reorganizaci i jevech, jež ji provázejí, hovořil již na tiskové konferenci počátkem listopadu a že pro Respekt podává svou poslední informaci v této věci.

Otevřený dopis ing.Uchytila, který vyšel v časopise Fórum, je vážným obviněním ministerstva kultury. Je napadáno za to, že nespolupracuje se zahraničím, že sabotuje a maří všechny snahy o zahraniční kontakty, např. přípravu mozartovských oslav, které mají být v Praze v září 1991. Mohl byste k tomu říci něco bližšího?

Ministerstvo je z minulých let navyklé vést zahraniční styky způsobem, který bych nazval pasivním a který tady stále ještě přežívá, i když už vůbec není logický. My samozřejmě musíme reagovat na to, co nám kdo ze zahraničí nabízí, ale musíme i sami přicházet s určitými iniciativami. To se dodneška nepodařilo. Podle mě je nesmyslné obviňovat z toho dnešní pracovníky ministerstva. Doposud se naši pracovníci dovídali v cizině o nějakých podnětech. Ty vypadaly - zejména v první, nespecifikované podobě - neobyčejně lákavě, byly provázeny zmínkami o tom, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].