Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tádžický únor

Začátkem února jsem odlétal na delší služební cestu do Dušanbe, hlavního města Tádžické SSR, kde jsem předtím strávil dobu od 17.listopadu do 20.prosince 1989.Když jsme spolu s dalšími čs.odborníky založili počátkem prosince OF v Dušanbe, hovořili s námi místní Tádžikové: - Držíme vám palce.

Začátkem února jsem odlétal na delší služební cestu do Dušanbe, hlavního města Tádžické SSR, kde jsem předtím strávil dobu od 17.listopadu do 20.prosince 1989.Když jsme spolu s dalšími čs.odborníky založili počátkem prosince OF v Dušanbe, hovořili s námi místní Tádžikové: - Držíme vám palce. - To jsem rád. - Už bylo na čase. My už také potřebujeme svého Stalina. - ??? - Nás se nemusíš bát. My neposloucháme jen sovětský rozhlas. - Co s tím má společného Stalin? - No tak má ten váš Havel podporu lidí, nebo nemá? - Má. - No vidíš. Tak vám držíme palce. Snad se i my dočkáme svého Stalina.

I později jsem se setkával se zdejším dost rozšířeným názorem, že kdyby tatík Stalin nezemřel, určitě by Tádžikům vrátil Bucharu a Samarkand, které strýček Lenin svévolně přenechal Uzbekům, a dopustil tak násilnou uzbekizaci tádžických rodin.

Jednou ze zásad leninsko-stalinské národnostní politiky bylo rozděl (co ti nepatří) a panuj. A tak národ, který si v letech 1866–1868 podrobilo carské Rusko, byl po revoluci včleněn do Turkestánské autonomní SSR a část území zůstala v Bucharské lidové sovětské republice (zal.1920). Při novém dělení v sovětské Střední Asii vzniká Tádžická ASSR v rámci Uzbecké SSR. Koncem r.1929 je ustavena Tádžická SSR. Velkorysost kremelských dárců se výrazně projevila r.1940, kdy národ hlásící se k Rúdakímu, Firdausímu a Omaru Chajjámovi (dějiny literatury tohoto regionu používají termínu „persko-tádžická literatura“) dostal možnost užívat nepatrně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].